Národní parky ČR: nejkrásnější místa a tipy na aktivity
28.04.2023Aktualizace 08.11.2023

Národní parky ČR: nejkrásnější místa a tipy na aktivity

Víťa
Autor: Vítězslav Langer

V České republice jsou celkem čtyři národní parky. Byla by škoda, nechat si jejich krásy ujít. Proto jsme parkům zasvětili celý jeden článek. Podíváme se na místa, která v parcích musíte navštívit a řekneme vám pár tipů na aktivity, které si při návštěvě užít.

Které národní parky se v ČR nachází?

  1. Národní park Krkonoše
  2. Národní park Šumava
  3. Národní park Podyjí
  4. Národní park České Švýcarsko

Krkonošský národní park

Nejstarší a zároveň nejnavštěvovanější národní park v ČR se rozkládá na severu naší republiky v Krkonoších, nejvyšším pohoří České republiky. Park nabízí návštěvníkům nádherné horské scenérie, četné turistické stezky a v zimě možnosti pro lyžování a snowboarding.

Krkonose

Krkonošský národní park: která místa navštívit?

Samozřejmostí je naše nejvyšší hora Sněžka, tu by si měl aspoň jednou za život vystoupat každý. Na Sněžku vede několik turistických tras:

  1. Nejlehčí trasa začíná v Horní Malé Úpě pokračuje po červené trase až k chatě Jelenka. Poté stoupáte přes Obří hřeben až na vrchol Sněžky.

  2. Z Pece pod Sněžkou po zelené trase až k horské boudě Růžohorky. Po lehkém občerstvení vyrazíte po žluté až na vrchol.

  3. Nejtěžší, ale také nejkrásnější je výstup začínající v Peci pod Sněžkou přes Obří důl po modré a následně po červené vedoucí až na vrchol Sněžky.

  4. Pokud se na výšlap necítíte a pěší turistika vás nebere, alternativou je vyjet na Sněžku lanovkou. Za lanovku zaplatíte 520 Kč za cestu tam a zpátky.

V Krkonošském Národním parku je toho spousta k vidění. Navštívit můžete například Labský důl, ledovcové údolí, kterým protéká řeka Labe. V horní části Labského dolu se nachází slavný Pančavský vodopád, nejvyšší vodopád v České republice se 148 metry.

Na polské straně Krkonoš najdete tzv. Sněžné jámy. Tyto ledovcové kary (geologické útvary vytvořené ledovci) jsou uchvatným pozůstatkem z doby Ledové a nabízejí krásné výhledy na okolní krajinu. Pokud vám ještě zbyde energie určitě si vyšlápněte horu Kotel, považovanou za jednu z nejmalebnějších hor v České republice.

Bouda u Sneznych jam

Tipy na výlety v NP Krkonoše:

  • Sněžka

  • Sněžné jámy

  • Labský důl

  • Pančavský vodopád

  • Hora Kotel

Krkonošský národní park: aktivity

Tzv. Snowbiking je skvělou možností, jak si užít hory a zároveň se u toho moc nenadřít. Tyto elektrická kola si můžete půjčit v Peci pod Sněžkou na 4 nebo 9 hodin. Na ročním období však nezáleží, kolo si můžete půjčit i v létě. Nejste fanda cykloturistiky? Skialpinismus je skvělou alternativou oproti standardnímu lyžování.

Pokud jste začátečník, co takhle zkusit skialpový kurz? Po horách vás provede zkušený průvodce a podíváte se do míst, kde se tuctový lyžař jen tak nepodívá. Samozřejmě závisí na sněhových podmínkách. Sezóna zpravidla začíná v prosinci a trvá až do dubna.

Psí spřežení tzv. Mushing je zážitek, na který budete vzpomínat do konce života. Užít si ho můžete v Peci pod Sněžkou. V Peci si také můžete půjčit na hodinu a půl sněžný skútr a projet se bílou krajinou. V létě zase vyrazte na terénní čtyřkolky do Špindlu. Rodiče s dětmi ocení muzeum Lega, které je také ve Špindlerově Mlýně. Muzeum vystavuje přes 1 000 modelů a rozkládá se na 250 m2.

Za zábavou do Špindlerova Mlýna. Vydejte se s rodinou do Museum of bricks ve Špindlu. Užijte si společný čas stavěním z kostiček LEGO®. Dozvíte se i pár zajímavostí.

Špindlerův Mlýn

Praha, Poděbrady, Kutná Hora, Znojmo

1 019,-

Zjistit více


Tipy na aktivity v NP Krkonoše:

  • Snowbiking až na 9 hodin

  • Skialpinismus s průvodcem

  • Návštěva muzea Lega

  • Jízda na sněžném skútru

  • Mushing - psí spřežení

  • Terénní čtyřkolky

Šumavský národní park

Bohaté území na faunu a floru, nedotčená příroda a spoustu turistických stezek - to je Šumavský národní park. Tento nejrozsáhlejší národní park u nás nabízí spoustu krásných přírodních úkazu, které stojí za to vidět.

Sumavsky NP

Šumavský národní park: která místa navštívit?

Vydejte se prozkoumat oblast Povydří po stejnojmenné naučné stezce. Jako výchozí bod vám poslouží parkoviště u kempu Antýgl. Zhruba 7 km dlouhá stezka kolem horské řeky Vydry nabízí krásné scenérie a malebné výhledy.

Šumavský národní park je známý svými rašeliništi. Jedním takovým je Jezerní slať, kterou si můžete projít po vyhrazených cestičkách. Výchozím bodem vám bude parkoviště u silnice Horská-kvilda. Jedná se o velice nenáročnou trasu, kterou zvládnou i bez problému děti.

Za zmínku také stojí největší jezero v ČR; Černé jezero, které se nachází kousek od Železné Rudy. Nedaleko najdete Čertovo jezero, výlet tak můžete spojit a navštívit obě. Podívat se musíte taky do Boubínského pralesa a vystoupat na místní rozhlednu Boubín.

Tipy na výlety v NP Šumava:

  • Oblast Povydří

  • Jezerní slať

  • Černé jezero

  • Čertovo jezero

  • Boubínský prales

  • Rozhledna Boubín

Šumavský národní park: aktivity

Park můžete prozkoumat pěšky, na kole, ale také na vodě. Loď si můžete půjčit u Soumarského mostu ve Volarech a vyrazit směrem vesnice Pěkná. Musíte však zaplatit registrační poplatek 600 kč/loď. Máte také možnost sjet řeku Otavu na raftu. Raft si půjčíte v nedalekém městě Sušice a následně vyrazíte na 8 km dlouhou plavbu. Platíte pouze za raft a vybavení, žádný registrační poplatek se hradit nemusí.

Rafting pro celou rodinu, skvělý a nezapomenutelný dárek pro vás a vaše blízké, užijte si svůj zážitek a zažijte něco výjimečného a neopakovatelného. Buďte originální.

Sušice

1 599,-

Zjistit více


Pokud navštívíte národní park v zimě, ve Volarech se můžete projet se psím spřežením a zažít Mushing. Zkusíte si ustrojit psy, zapřáhnout je do saní a po krátké instruktáži vyrazíte na 2 nebo 7 kilometrovou cestu zasněženou krajinou.

Mushing - psí spřežení na vlastní kůži, skvělý a nezapomenutelný dárek pro vás a vaše blízké, užijte si svůj zážitek a zažijte něco výjimečného a neopakovatelného. Buďte originální.

Krkonoše

5 299,-

Zjistit více


Tipy na aktivity v NP Šumava:

  • Lodí ze Soumarského mostu

  • Otava na raftu

  • Mushing

Národní park Podyjí

Národní park Podyjí se nachází na jihovýchodě České republiky. Parkem protéká řeka Dyje, která zároveň tvoří hranici mezi Českem a Rakouskem. Tento nejmenší národní park se rozkládá na 63 km2.

vinice Sobes

Národní park Podyjí: která místa navštívit?

Tento jediný moravský národní park nabízí spoustu možností k výletům, jak za přírodou, tak i za památkami. Navštivte například vinici Šobes, jednu z nejstarších vinic v Evropě, která leží v meandru řeky Dyje. Park také skrývá spoustu vyhlídek (celkem 23), za zmínku stojí Sealsfieldův kámen a Králův stolec. Za památkami vyrazte za hranice na hrad Hardegg. Ve stejnojmenném městě je také vyhlídka, kde si udělejte fotku s krásným výhledem na hrad a na město. Za Českými památkami vyrazte do Vranova nad Dyjí a navštivte místní barokní zámek.

hrad Hardegg

Tipy na výlety v NP Podyjí:

  • Vinice Šobes

  • Sealsfieldův kámen

  • Králův stolec

  • Hrad Hardegg

  • Zřícenina Nový Hrádek

  • Zámek Vranov nad Dyjí

Národní park Podyjí: aktivity

Jelikož jsme na Moravě, tak samozřejmostí je ochutnávka vín. V už zmiňované vinici Šobes pravidelně každý rok otevírají na jaře a v létě stánek s šobeským vínem. Navštívit můžete také nedaleké Znojmo, prozkoumat historické centrum a vydat se do znojemského podzemí. Jde o spletitý podzemní systém chodeb a sklepů, který se rozprostírá napříč čtyřmi patry a je dlouhý 27 kilometrů. V zimě si můžete přímo v parku zaběžkovat a kochat se zasněženou krajinou.

Tipy na aktivity v NP Podyjí:

  • Ochutnávka šobeských vín

  • Znojemské podzemí

  • V zimě na běžky

Národní park České Švýcarsko

Národní park České Švýcarsko se nachází na severu České republiky, poblíž hranic s Německem. Park je známý svými pískovcovými skalními útvary, které tvoří malebné scenérie a lákají návštěvníky z celého světa.

Pravcicka brana

Národní park České Švýcarsko: která místa navštívit?

Již zmíněná Pravčická brána je symbolem parku a určitě byste k ní měli zavítat. Na německé straně v Saském Švýcarsku navštivte skalní most Bastei, který láká fotografy z celé střední Evropy. V Saském Švýcarsku navštivte i pevnost Königstein, největší vojenskou pevnost v Evropě. Ale teď už zpátky do Česka. Za návštěvu stojí i Mariina vyhlídka, mnohými považovaná za nejkrásnější vyhlídku v Českém Švýcarsku. U soutoku řek Kamenice a Velká běla stojí Dolský mlýn, kde se natáčela dnes už kultovní pohádka Pyšná princezna.

Most Bastei

Tipy na výlety v NP České Švýcarsko:

  • Pravčická brána

  • Most Bastei

  • Pevnost Königstein

  • Mariina vyhlídka

  • Edmundova a Divoká soutěska

  • Dolský mlýn

Národní park České Švýcarsko: aktivity

Vyrazte do Edmundovi a Divoké soutěsky a nastupte zde na lodičku. Z té se budete kochat skalními útvary a vodopády. Pokud vás láká trocha sportu, tak v Janově u Hřenska si můžete zahrát golf na opravdu ojedinělém místě. Při hře vám budou dělat kulisu krásné výhledy na okolní kopce a lesy.

Kousek od parku, v Děčíně, vyrazte na nejdelší českou ferratu s průvodcem. Ferrata je horská cesta, opatřená kovovými lany a žebříky. Jde o kombinaci horské turistiky a skalního lezení. V Děčíně si také můžete půjčit raft nebo kánoe a vyplout směrem České Švýcarsko až za hranice do Německa. Na Labi vás čekají krásné výhledy na okolní skály a kopce tohoto malebného národního parku.

Zdolejte největší českou Ferratu a vystoupejte do Nebíčka. Via Ferrata, neboli „železná cesta“ v Děčíně nabízí hned několik NEJ. Jedná se o NEJrozsáhlejší ferratový komplex v České republice.

Děčín

od 1 800,-

Zjistit více


Tipy na aktivity v NP České Švýcarsko:

  • Na lodičku do Divoké soutěsky

  • Raftem nebo kánoí z Děčína až do Německa

  • Nejdelší ferrata v Děčíně

  • Golf v Janově u Hřenska

!Mějte na paměti, že každý národní park má svoje specifická pravidla, která musíte dodržovat. V zájmu je přece naše přírodní bohatství. Buďte proto ohleduplní, choďte po vyznačených cestách a uklízejte po sobě odpadky!

Počínaje vznešenými horami Krkonošského národního parku, přes působivá rašeliniště Šumavy až po malebnou krajinu v Podyjí. Česká republika nabízí nespočet úchvatných přírodních scenérií. Ať už jste srdcem turista a milujete poznávat nové kraje a místa anebo jste dobrodruh, který prahne po adrenalinových sportech. Národní parky nabízí pro každého něco a stojí za to je navštívit.

FATeBIKE – jízda na sněhu 1 400,-
3.4
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

10.05.2024

Hledáte tipy na rodinné výlety v Olomouci a okolí? Přinášíme vám 7 skvělých výletů, které zaručeně potěší nejen vaše děti, ale i vás. Ať už hledáte kam s dětmi když prší nebo když je venku hezky, v článku najdete výlet přesně pro vás.

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.