Co vidět v jižních Čechách: 11 tipů na výlet
12.06.2024

Co vidět v jižních Čechách: 11 tipů na výlet

Plánujete dovolenou v jižních Čechách? Náš článek vám představí 11 nejlepších tipů na výlet, které nesmíte minout. Prozkoumejte historický Český Krumlov, projděte se korunami stromů v Lipně, nebo navštivte pohádkový zámek Hluboká. Užijte si krásnou přírodu a památky, které tato oblast nabízí, a inspirujte se našimi tipy pro nezapomenutelné zážitky.

Český Krumlov

Historické město zapsané od roku 1992 na seznamu světového dědictví UNESCO. Český Krumlov je známý svými památkami, křivolakými uličkami a malebnými měšťanskými domy. Hlavní dominantou města je státní hrad a zámek Český Krumlov s impozantní věží, kterou Karel Čapek označil za "nejvěžovatější". V zámku najdete mimo jiné maškarní sál, zachovalé barokní divadlo a v areálu i medvědy, kteří se tu chovají už od dob Rožmberků. Nezapomeňte navštívit také Plášťový most a zámeckou zahradu s otáčivým hledištěm.

Zaváděcí cena Nejprodávanější

Zažijte dvě noci v modřínovém minidomku u lesa v Českém Krumlově. Čeká vás absolutní klid, příroda a soukromý u lesa kousek od centra Českého Krumlova.

Český Krumlov

7 129,-

Zjistit více


Prozkoumat se vyplatí i gotický kostel svatého Víta. Památka, která neodmyslitelně tvoří charakter města, vás okouzlí svými freskami a obrazem sv. Víta a Panny Marie ze 17. století. Vstup do kostela je pro veřejnost zdarma. Pokud vám zbyde čas, procházejte si malebné uličky, zajděte do muzea voskových figurín anebo vyrazte na raft a poznejte Český Krumlov z hladiny řeky Vltavy.

Cesky Krumlov.jpg

Zámek Hluboká nad Vltavou

Novogotický zámek, který je jedním z nejnavštěvovanějších a nejkrásnějších v České republice. Zámek Hluboká, inspirován tudorovskou a alžbětinskou architekturou, nabízí návštěvníkům okouzlující prohlídky reprezentačních sálů, soukromých pokojů, zámecké kuchyně a věže. V areálu zámku se také nachází Alšova jihočeská galerie.

2 km od Hluboké najdete barokní lovecký zámek Ohrada u Munického rybníka, který dnes hostí expozice Národního zemědělského muzea se zaměřením na lesnictví, myslivost a rybářství.

Hluboká nad Vltavou je také oblíbeným místem pro různé volnočasové aktivity. V městě a jeho okolí najdete Zoologickou zahradu Ohrada, Sportovně-relaxační areál, Adrenalin park a možnosti pro golf, letní aquapark či vyhlídkové plavby po Vltavě, které vás mohou zanést až do Českých Budějovic.

Zamek Hluboka.jpg

Tábor

Město založené husity v 15. století vás okouzlí malebnými uličkami a krásnými památkami. Gotická radnice z roku 1521 vévodí hlavnímu, Žižkovu náměstí. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších pozdně gotických staveb v Čechách. Radnice hostí Husitské muzeum s bohatými expozicemi věnovanými husitskému hnutí. Najdete tu i středověkému podzemí, které spojuje sklepy různých domů kolem náměstí.

kostel Tabor.jpg

Za návštěvu stojí také Muzeum čokolády a marcipánu. Na ploše 1 000 m2 potkáte několik desítek modelů a figurín vytvořených z čokolády a marcipánu. Seznámíte se také s historií výroby.

Užijte si den v muzeu čokolády a marcipánu! Poznejte historii čokolády a marcipánu. Prožijte u nás ten nejsladší den!

Tábor

1 980,-

Zjistit více


Stezka korunami stromů Lipno

První stezku korunami stromů v České republice najdete u Lipna. Procházet se tu můžete až 24 metrů vysoko na délce 372 metrů. Největší atrakcí je 40 metrů vysoká vyhlídková věž, ze které se vám naskytnou dechberoucí výhledy na Lipenské jezero, okolní hory a vrcholky Alp.

Stezka korunami stromů je plně bezbariérová, přístupná pro vozíčkáře i kočárky, a nabízí řadu interaktivních prvků zaměřených na edukaci o lesu a ekosystémech. Najdete tu také nejdelší tobogán v ČR. Ke stezce se dostanete lanovkou, speciálním autobusem nebo můžete jít po svých.

Cesta korunami stromu Lipno.jpg

Zámek Červená lhota

Jako v pohádce se budete cítit v zámku Červená lhota. Jeho půvabná červená fasáda a unikátní poloha láká návštěvníky nejen z Česka. Historie zámku sahá do 13. století, kdy byla původně postavena jako tvrz. V průběhu let prošla mnohými přestavbami, přičemž nejvýznamnější renesanční přestavba byla realizována v 16. století rodinou Kábů z Rybňan. Později zámek získal svou charakteristickou červenou barvu a stala se z něj populární kulisa pro pohádky.

V zámku pro vás připravili několik prohlídkových tras, včetně návštěvy podkrovních pokojů a historických sklepních prostor, které odhalují bohatou historii a architektonické detaily zámku. Zámek je obklopen rozsáhlým parkem, který poskytuje ideální prostředí pro procházky a relaxaci. V areálu se nachází také kaple Nejsvětější Trojice s fascinujícím interiérem, který zdobí iluzivní malby a dřevěný strop symbolizující nebeský Jeruzalém. V létě si doporučujeme půjčit lodičku a prozkoumat zámek z hladiny rybníka.

Zamek Cervena lhota.jpg

Šumavský národní park

Náš nejrozsáhlejší národní park láká návštěvníky nedotčenou přírodou, pestrou faunou a flórou a množstvím turistických stezek. Nabízí řadu nádherných přírodních úkazů, které stojí za to vidět.

Vydejte se na naučnou stezku Povydří, která začíná u parkoviště u kempu Antýgl. Tato přibližně 7 km dlouhá stezka kolem horské řeky Vydry nabízí krásné scenérie a malebné výhledy. Prozkoumejte známá šumavská rašeliniště, jako je Jezerní slať. Vydejte se po vyhrazených cestičkách od parkoviště u silnice Horská Kvilda. Trasa je nenáročná a vhodná i pro děti.

Sumavsky NP.jpg

Navštivte největší jezero v ČR - Černé jezero, které se nachází kousek od Železné Rudy. Projděte se v Boubínském pralese a vystoupejte na místní rozhlednu Boubín, odkud se vám naskytne nádherný výhled na okolní krajinu.

Tip: V zimě zažijte mushing – jízdu se psím spřežením a prozkoumejte šumavskou přírodu originálním způsobem.

Užijete si jízdu se severskými psy Alaskan Malamute a Husky při zážitku Jízda se psím spřežením. Mushing - jeho historii i praxi vám předvede zkušený musher, který vám bude po celou dobu k dispozici.

Volary

2 899,-

Zjistit více


Obludiště Dolní pěna

S dětmi navštivte největší habrové bludiště ve střední Evropě s plochou 6000 m², kde se rozprostírá tři kilometry cestiček. Kromě spletitých cest mezi hustě zasazenými habrovými keři, které vytvářejí stěny bludiště, je areál známý také díky šesti dřevěným "obludám" schovaným mezi keři. Hledání oblud je oblíbenou aktivitou pro děti i dospělé. Obludiště je otevřené každý den během prázdnin od 9 do 19 hodin, přičemž poslední návštěvníci jsou vpouštěni v 18:00.

Dívčí kámen

„Stojící" na vysoké skále nad soutokem Křemžského potoka a Vltavy, Dívčí kámen je jednou z nejmonumentálnějších a nejromantičtějších zřícenin v České republice. Zříceninu najdete mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem.

Hrad, původně založený v roce 1349 rodem Rožmberků, byl aktivně využíván až do roku 1506. Po opuštění rodem Rožmberků byl hrad nechán na pospas, až jej převzala obec Křemže. Dnes je hrad důležitým kulturním a historickým centrem, kde se konají koncerty, trhy a výstavy, které přitahují návštěvníky z širokého okolí.

Archeoskanzen Trocnov

Poznejte, jak lidé žili za dob Lucemburků, Habsburků a Husitů v Archeoskanzenu Trocnov, díky dvou prohlídkovým okruhům. První vám představí každodenní život nižší šlechty a ten druhý vás seznámí s životem bežných obyvatel. Podíváte se do obydlí bezzemka, chalupníka i sedláka. Kromě staveb a expozic nabízí archeoskanzen také stálou výstavu originálních kostýmů z filmu „Jan Žižka“ režiséra Petra Jákla, který měl premiéru v roce 2022.

Hrad Zvíkov

Hrad Zvíkov, známý také jako „král českých hradů", se tyčí nad soutokem řek Vltavy a Otavy zhruba 20 km od města Písek. Hrad se může pochlubit nejen výjimečným architektonickým stylem, ale i bohatou historií, která sahá až do 13. století. Hrad byl založen za vlády Přemysla Otakara II. a díky své poloze hrál důležitou roli v obraně středověkého Česka.

Na hradě Zvíkov můžete navštívit Královský palác s Hlízovou věží, který je přístupný pro veřejnost a nabízí prohlídku bez průvodce. Expozice zahrnuje archeologické nálezy z oblasti a historický nábytek, stejně jako nástěnné malby v hradní kapli z 16. století. Dále je možné vidět zajímavé exponáty, jako jsou dlaždice s dvouocasým lvem a historický zvon z městečka, které bylo ponořeno pod hladinou Orlické přehrady. Hrad také hostí různé kulturní akce, včetně koncertů a historických trhů.

Česká Kanada

Rozprostírající se na jihu České republiky, přírodní park Česká Kanada okouzlí svými malebnými lesy, rybníky a skalními útvary. Oblast je populární mezi turisty díky své nedotčené přírodě a bohatým možnostem k zábavě. Česká Kanada nabízí ideální podmínky pro pěší turistiku, cykloturistiku a v zimních měsících i pro běžecké lyžování.

V parku můžete navštívit historické město Jindřichův Hradec, prozkoumat opevnění ve Slavonicích nebo se vydat na stezky za lupičem Graselem. Další atrakcí je unikátní úzkorozchodná železniční trať z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. V oblasti najdete také zajímavá skalní uskupení jako Kamenný stůl či Ďáblovu prdel.

Česká Kanada, často označovaná jako zelená perla jihovýchodních Čech, je tak ideálním místem pro všechny, kteří hledají klid i dobrodružství v náruči české přírody.

ceska kanada.jpg

Zážitky v Jihočeském kraji
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

Výlety v Ústeckém kraji: 10 tipů na místa, která stojí za návštěvu

Výlety v Ústeckém kraji: 10 tipů na místa, která stojí za návštěvu

23.08.2024

Úchvatné pískovcové útvary a nedotčená příroda, krásná města plná historie a adrenalinové zážitky najdete v sedmém největším kraji České republiky. Ústecký kraj nabízí výlety pro všechny, ať už cestujete za sportem, přírodou nebo historií. Inspirujte se našimi 8 tipy na výlety v Ústeckém kraji.

Výlet v Brně a okolí? 10 tipů, kam vyrazit

Výlet v Brně a okolí? 10 tipů, kam vyrazit

17.07.2024

Jste z Brna a hledáte nová místa, kam vyrazit? Anebo město navštěvujete a zajímá vás, co metropole Moravy a její okolí nabízí? Inspirujte se našimi tipy na výlet v Brně a okolí. Od přírodních pokladů jako je Moravský kras až po bunker uprostřed města. Tento region nabízí vhodné výlety pro všechny.

Kam na výlet v Moravskoslezském kraji? 7 tipů kam vyrazit

Kam na výlet v Moravskoslezském kraji? 7 tipů kam vyrazit

29.05.2024

Plánujete výlet v Moravskoslezském kraji? Nechte se inspirovat naším průvodcem a objevte jedinečná místa jako industriální Areál Dolní Vítkovice v Ostravě, zámek Hradec nad Moravicí nebo nádhernou Stezku Valaška v Beskydech. Každé z těchto míst stojí za návštěvu a ve vašem moravskoslezském itineráři by neměli chybět.

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

10.05.2024

Hledáte tipy na rodinné výlety v Olomouci a okolí? Přinášíme vám 7 skvělých výletů, které zaručeně potěší nejen vaše děti, ale i vás. Ať už hledáte kam s dětmi když prší nebo když je venku hezky, v článku najdete výlet přesně pro vás.

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.