Výlet v Brně a okolí? 10 tipů, kam vyrazit
17.07.2024

Výlet v Brně a okolí? 10 tipů, kam vyrazit

Jste z Brna a hledáte nová místa, kam vyrazit? Anebo město navštěvujete a zajímá vás, co metropole Moravy a její okolí nabízí? Inspirujte se našimi tipy na výlet v Brně a okolí. Od přírodních pokladů jako je Moravský kras až po bunker uprostřed města. Tento region nabízí vhodné výlety pro všechny.

Výlety v Brně

Vila Tugendhat

Jedinečná funkcionalistická vila, kterou navrhl slavný architekt Ludwig Mies van der Rohe, byla postavena v roce 1930. Najdete ji ve čtvrti Černá pole zhruba 30 minut pěšky od centra. Doporučujeme rezervovat prohlídku minimálně čtyři měsíce předem. Cena začíná na 200 Kč a můžete si vybrat mezi venkovním, základním a rozšířeným okruhem, který zahrnuje i návštěvu technické místnosti. Pokud vám nevyjde rezervace prohlídky, můžete se zdarma projít po zahradě vily. Vilu Tugendhat určitě nemůžete vynechat a podívat by se do ní měl každý.

Vila Tugendhat.jpg

Kostnice u sv. Jakuba

Spousta z nás se procházela po Jakubském náměstí aniž bychom věděli, že je několik metrů pod námi 50 000 lidských ostatků. Druhou největší kostnici podle počtu nalezených ostatků najdete právě pod tímto náměstím. Kostnici u sv. Jakuba v roce 2001 úplnou náhodou objevil dělník, který se při vykopávkách nešťastně propadl dolů. Po vstupu do kostnice na vás zapůsobí téměř až mystická atmosféra, kterou stojí za to zažít.

Kostnice u sv. Jakuba

TIC BRNO, příspěvková organizace, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Špilberk

Původně sídlo moravských knížat – Hrad Špilberk při návštěvě Brna rozhodně nepřehlédnete. Dominanta tyčící se uprostřed města na stejnojmenném kopci byla založena v polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. Postupem času se hrad proměnil ve vojenskou pevnost a stal se známým jako jeden z nejtvrdších žalářů v Evropě. Dnes tady najdete muzeum, kde si můžete prohlédnout temné spletité chodby, věznice a lapidárium umístěné v bývalém vodojemu. Vyšplhejte také na vyhlídkovou věž, odkud se vám naskytne nádherný výhled na celé město a Pálavu.

Spilberk.jpg

Otevřená zahrada

V centru Brna, vedle parku Špilberk, se nachází oáza klidu s názvem Otevřená zahrada. Výlet sem ocení hlavně děti. Zahrada je tematicky rozdělena do čtyř živlů: Země, Voda, Vzduch a Oheň. Na dvanácti stanovištích se děti dozví, jak funguje ekosystém a další zajímavosti. Na recepci si také můžete koupit samoobslužné hry, které zpestří vaši procházku. V zahradě je také malá farma s ovcemi, slepicemi a králíky. V horkých letních dnech vám přijde vhod místní bistro, kde si dejte něco vychlazeného k pití. Zahrada je přístupná veřejnosti od dubna do září.

Tip: Zajímá vás více tipů kam s dětmi v Brně? Přečtěte si náš článek Kam s dětmi v Brně a okolí? 8 tipů na výlety

Prýgl

Každý Brňák byl aspoň jednou v Prýglu - brněnské přehradě na okraji města. S rozlohou 252 hektarů nabízí ideální podmínky pro rybaření koupání a vodní sporty, jako třeba flyboarding.

Adrenalinový zážitek na vodě jménem Flyboard je tu pro vás na Brněnské přehradě. Vydejte se za dobrodružstvím a zažijte flyboarding na vlastní kůži.

Brno - Bystrc

od 1 730,-

Zjistit více


Pokud zrovna není počasí na koupání, tak vyrazte do kousek vzdáleného hradu Veveří. Prozkoumat ho můžete skrze 4 prohlídkové okruhy, při kterých se dozvíte třeba jak se hrad stavebně vyvýjel nebo se podívate do nově zrekonstruovaných interiéru prvního patra.

10-Z Bunker

Tajný atomový kryt vybudovaný za 2. světové války, který byl v dobách komunismu vyhrazen pro vrchní politické představitele. Objevte 500 metrů tunelů a chodeb plných interaktivních expozic. Prohlídka je individuální, před vstupem dostanete mapu, která vás bunkrem 10-Z provede. Po předchozí domluvě si můžete zarezervovat i průvodce. Součástí expozice je také technická část, kde najdete filtrovnu, dieselový agregát a telefonní ústřednu.

Výlety v okolí Brna

Zámek Slavkov

Známý také pod názvem Austerlitz, zámek Slavkov je spojen s rodem Kouniců a dějinami Evropy, zejména s Napoleonovou bitvou u Slavkova. Jak už to u historických památek bývá, zámek Slavkov prošel několika přestavbami. Původně byl postaven jako středověká tvrz. Dnes vám nabídne možnost nahlédnout do historických salónků a sálů.

Zamek Slavkov.jpg

V přípravě je nová interaktivní expozice k bitvě 3 císařů, kde mimo jiné můžete položit otázku samotnému Napoleonovi, díky umělé inteligenci. Expozice by měla být přístupná na konci roku 2025.

Lednicko-valtický areál

Zhruba hodinu autem z Brna najdete nádherný Lednicko-valtický areál, který se rozléhá na ploše 283 km². V roce 1997 byl areál zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO. Doporučujeme navštívit jak zámky Lednice a Valtice, tak i okolní parky a zahrady. V areálu se nachází i několik menších staveb tzv. Salety. Mezi ně patří zámeček Belveder, klasicistní Apollonův chrám nebo romantická zřícenina Janův hrad.

Zamek Valtice.jpg

Nedaleko areálu se zastavte ve vesnici Starovičky, kde najdete levandulovou farmu s více než 90 000 keři. Levandulová sezóna obvykle začíná v červnu a končí koncem srpna.

Moravský kras

Chráněná krajinná oblast známá pro své jeskyně a propasti – to je Moravský kras. Celkem se tu nachází přes 1100 jeskyň. Přístupné jsou však veřejnosti pouze pět z nich. Jeskyně Balcarka je známá svou bohatou krápníkovou výzdobou. Kateřinská jeskyně se chlubí největším jeskyním prostorem. Ty Sloupsko-šošůvské zase drží titul nejdelšího jeskynního systému v ČR se svojí délkou 1760 metrů. Punkevní jeskyni můžete prozkoumat pomocí motorového člunu a jeskyně Výpustek za sebou mají poměrně zajímavou historii. Za výlet stojí opravdu všechny. Kromě jeskynních systému zde najdete i propast Machochu - nejhlubší propast ve střední Evropě s téměř 140 metry.

Ověřeno Darinou Nejprodávanější

Zábava a dobrodružství, to jsou Speleo Ferrata v Moravském krasu. Vstupte do běžně nepřístupných jeskyní a objevte taje a kouzla podzemního světa.

Ostrov u Macochy

od 1 390,-

Zjistit více


Hrad Pernštejn

Pohádkový hrad stojící na skalnatém ostrohu nad městysem Nedvědice. Perštejn je považován za jeden z nejlépe zachovalých hradů v Česku. Za celou svojí historii nebyl ani jednou dobyt. Hrad můžete objevovat skrze prohlídkové okruhy, kterých je celkem 5. Prozkoumejte Vrchnosteckou zahradu, obdivujte celkem čtyři hradní nádvoří nebo nahlédněte do interiéru hradu se základním okruhem.

Zážitky v Brně a okolí
Sleva 100 Kč za odběr novinek

Podobné články

Výlety v Ústeckém kraji: 10 tipů na místa, která stojí za návštěvu

Výlety v Ústeckém kraji: 10 tipů na místa, která stojí za návštěvu

23.08.2024

Úchvatné pískovcové útvary a nedotčená příroda, krásná města plná historie a adrenalinové zážitky najdete v sedmém největším kraji České republiky. Ústecký kraj nabízí výlety pro všechny, ať už cestujete za sportem, přírodou nebo historií. Inspirujte se našimi 8 tipy na výlety v Ústeckém kraji.

Co vidět v jižních Čechách: 11 tipů na výlet

Co vidět v jižních Čechách: 11 tipů na výlet

12.06.2024

Plánujete dovolenou v jižních Čechách? Náš článek vám představí 11 nejlepších tipů na výlet, které nesmíte minout. Prozkoumejte historický Český Krumlov, projděte se korunami stromů v Lipně, nebo navštivte pohádkový zámek Hluboká. Užijte si krásnou přírodu a památky, které tato oblast nabízí, a inspirujte se našimi tipy pro nezapomenutelné zážitky.

Kam na výlet v Moravskoslezském kraji? 7 tipů kam vyrazit

Kam na výlet v Moravskoslezském kraji? 7 tipů kam vyrazit

29.05.2024

Plánujete výlet v Moravskoslezském kraji? Nechte se inspirovat naším průvodcem a objevte jedinečná místa jako industriální Areál Dolní Vítkovice v Ostravě, zámek Hradec nad Moravicí nebo nádhernou Stezku Valaška v Beskydech. Každé z těchto míst stojí za návštěvu a ve vašem moravskoslezském itineráři by neměli chybět.

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

10.05.2024

Hledáte tipy na rodinné výlety v Olomouci a okolí? Přinášíme vám 7 skvělých výletů, které zaručeně potěší nejen vaše děti, ale i vás. Ať už hledáte kam s dětmi když prší nebo když je venku hezky, v článku najdete výlet přesně pro vás.

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.